Acerola a vitamín C

Acerola (Malpighia emarginata DC.) Tiež známa ako Barbadosova čerešňa alebo západoindická čerešňa, patrí do čeľade Malpighiaceae

 Vždyzelený ker aceroly, ktorý kvitne v teplom a tropickom podnebí, prináša malé ovocie podobné trilobitom čerešňovým. Rastie od južného Texasu, cez Mexiko a Strednú Ameriku až po severnú Južnú Ameriku a po celom Karibiku. Strom kvitne od apríla do novembra a ovocie dozrieva do 3-4 týždňov po odkvitnutí. Plody sú malé (priemer 1–4 cm) s hmotnosťou 2–15 g, majú jasne červenú farbu a kyslú chuť.

O ovocí je známe, že je jedným z najbohatších prírodných zdrojov kyseliny askorbovej (Vitamínu C) , ktorej obsahuje v rozmedzí 1 500 - 4 500 mg / 100 g, čo je približne 50 - 100-krát viac ako v prípade pomaranča alebo citrónu.

Vzhľadom na skutočnosť, že vitamín C z aceroly je lepšie absorbovaný ľuďmi ako syntetická kyselina askorbová, doplnky a koncentráty z aceroly predstavujú atraktívnu alternatívu pre jednotlivcov s nedostatkom vitamínu C. Odporúčané diétne dávky (RDA) kyseliny askorbovej pre dospelých (> 19 rokov) sú 75 mg / deň pre ženy a 90 mg / deň pre mužov. Preto by konzumácia troch plodov aceroly denne mohla uspokojiť RDA pre vitamín C pre dospelého človeka. U niektorých skupín je potreba vitamínu C zvýšená (fajčiari, ľudia vystavení nadmernému stresu či pacienti s infekčným ochorením), potom je zvyčajne odporúčaná celková denná dávka až 250 mg.

Acerola je jedným z mála druhov ovocia, ktoré okrem nadmerného obsahu kyseliny askorbovej, obsahuje aj množstvo ďalších fytonutrientov, ako sú fenoly, flavonoidy, antokyány a karotenoidy v primeranom množstve. Ovocie obsahuje aj provitamín A, vitamíny B1 a B2, niacín, albumín, železo, fosfor a vápnik.

 Vitamín C  sa nachádza v prirodzenej forme vo výživovom doplnku ACEROLA VITAMÍN C PLUS ZINK (Acerola vitamín C plus zinok) od spoločnosti ESSENZ, kde synergicky spolupracuje so zinkom a podporuje imunitu.

 

autor: ZUZANA STANČÍKOVÁ, Dipl. NT, mBANT, mCNHC, Nutričný Terapeut